Удостояват акад. проф. дтн Иван Попчев със званието доктор хонорис кауза на Шуменския университет
Удостояват акад. проф. дтн Иван Попчев със званието доктор хонорис кауза на Шуменския университет / Дарик-Шумен, архив

По инициатива на Факултета по технически науки Академическият съвет на Шуменския университет удостои с почетното звание акад. проф. дтн Иван Попчев.

Най-високото университетско отличие се присъжда на академик Попчев за изключителните му постижения в областта на теорията на управлението и информатиката, за специалното му отношение към Шумен и развитието на научни кадри в Шуменския университет.

Изтъкнатият български учен е член е на седем международни и чуждестранни научни организации и академии. Автор е на повече от 500 научни труда на български, английски, немски и руски езици, отпечатани в международни списания и в издания на конгреси, конференции и симпозиуми.

Създадената от акад. Попчев "Теория за поддържане на истинността в изкуствения интелект" е цитирана в Енциклопедията по компютърни науки и
технологии на американското издателство "Марсел Декер" и в Енциклопедията по микрокомпютри. По негови учебници учат студенти в американски и руски университети. Носител е на редица международни награди от Япония, САЩ, Австрия, Германия, Полша, бившия СССР.

Церемонията по удостояването ще се състои на 22 ноември от
10.30 часа в Аулата на Ректората. С нея ще бъде поставено и началото на традиционната научна конференция на Факултета по математика и информатика и Факултета по технически науки. Темата на академическото слово на почетния доктор е ""Интернет на нещата" и рисковете".