Търговищки археолог откри уникални сребърни монети във Велики Преслав
Търговищки археолог откри уникални сребърни монети във Велики Преслав / netinfo

Търговищкият археолог Ангел Конаклиев откри уникално по рода си сребърно съкровище от 50 венециански и сръбски грошове по време на разкопки във Велики Преслав. Досега в старата българска столица са намирани само златни и бронзови монети. Съкровището е открито в Дворцовия комплекс. Датирано е в края на 13-14 век. От едната страна на монетите е изобразен Исус Христос на трон с написани на гръцки и латински думи „dux”- вожд и „rex”- крал, от другата – владетел и светец- закрилник. Археолозите са установили изображенията на светците Силвестър и Стефан.

Друга уникална находка на търговищкия археолог е намереният от него оловен владетелски печат на цар Петър, синът на Симеон Велики. Надписите там са на гръцки език.

Ангел Конаклиев е и ръководител на продължаващите разкопки на крепостта "Мисионис". Вторият обект в търговищкото археологическо лято е надгробната могила в землището на града, разкопавана под ръководството на Стефан Иванов.През август се очаква в разкопките да се включат и студенти от Шуменския Университет. Находките от миналогодишната теренна работа са изложени във фоайето на Археологическата експозиция в Търговище.