Традиционният масов сюнет под патронажа на ДПС-Шумен събра над 300 деца
Традиционният масов сюнет под патронажа на ДПС-Шумен събра над 300 деца / Дарик-Шумен
Традиционният масов сюнет под патронажа на ДПС-Шумен събра над 300 деца
63801
Традиционният масов сюнет под патронажа на ДПС-Шумен събра над 300 деца
  • Традиционният масов сюнет под патронажа на ДПС-Шумен събра над 300 деца

По традиция за осма поредна година в Томбул джамия се провежда масов сюнет. Религиозно-медицинския ритуал се организира под патронажа на ДПС-Шумен. На него присъстваха и кандидат-депутатите на движението в шуменски избирателен регион - Христо Бисеров, Хамид Хамид и Бюнемин Хасан.

Тази година характерният за мюсюлманите обичай събра 320 деца от всички общини от Шуменска област, а и не само.„С всяка следваща година записаните деца се увеличават. Дано се увеличават и още повече, защото децата са радост и за обществото и за семействата. Докато аз съм председател на Областния съвет на ДПС, това като традиция ще се спазва", каза областният лидер на Движението за права и свобода Нуридин Исмаил. Той добави, че това е в помощ и на родителите, които не могат да си позволят да извършат обичаят.

Традиционният масов сюнет под патронажа на ДПСШумен събра над 300 деца
netinfo

Той изрази обидата и разочарованието си от това, че районният мюфтия Месуд Мехмедов не присъства на традиционният обичай. „Щом правим този ритуал в Тумбул джамия той е домакин, явно някой му казва да не участва. Ако знаех, че има такава нагласа ритуалът нямаше да се проведе пред Томбул джамия", каза Нуридин Исмаил. Той допълни, че при нужда Мехмедов винаги е получавал подкрепа от местното ръководство на ДПС, а днес, когато хората очакват официален представител на Главното мюфтийство, той липсва.

Ритуалът ще продължи през целия ден и утре. Традиционното обрязване ще извърши фелдшерът Лютфи Мехмед от Айтос.