Съветници предложиха вливане на Белодробната болница в МБАЛ-Шумен
Съветници предложиха вливане на Белодробната болница в МБАЛ-Шумен / Дарик-Шумен, архив

Кметът на Шумен Красимир Костов да подготви докладна записка до местния парламент, с която да предложи процедура по вливане на Белодробната болница с МБАЛ-Шумен. Като изрично условие обаче да се постави, след осъществяване на вливането, дейността на бившия туб диспансер да се осъществява в същата сграда и със същата апаратура. Това препоръчаха членовете на Правна и Здравна комисия. „Една подобна юридическа процедура на вливане е свързана с договор за преобразуване, в който няма пречка да се включи условието за запазване на дейността в сградата на Белодробната болница, със съответни предвидени неустойки за поемащото дружество", обясни адвокат Генчо Гатев. По думите му обаче решението зависи не само от общината, а и от държавата, която е съдружник в Белодробната болница.

„Ако вземем решение за вливане означава, че се отказваме от всичките си претенции и за собственост, и за апаратура и за всичко и ги предаваме на друго юридическо лице без гаранции за това, за което сме работили години наред, дали сме усилия и пари", заяви пък адвокатът Пламен Петков. Според него трябва да се гарантира на болните, че ще могат да се лекуват там.

Председателят на Правна комисия Даниела Русева пък заяви, че при настоящата ситуация, когато дейността на белодробната болница фактически е спряла, защото няма договор със здравната каса, единственият възможен вариант за да се запази дейността като лечебно заведение е действително да има вливане с МБАЛ. „Всички осъзнаваме, че общината губи акциите, които има в дружеството и вложените пари в лечебното заведение", коментира председателят на Правна комисия Даниела Русева. Според нея обаче основния мотив за вливането е да се запази апаратурата в лечебното заведение, както и самата сграда, за обществени ползи и хората да могат да се лекуват.

По думите й, ако лечебното заведение премине към МБАЛ отново държавата ще решава какво да прави със сградния фонд и апаратурата. „Затова в решението на местния парламент трябва да се поставят условиа самата дейност да се запази в същата сграда, а чисто структурно отделението да бъде под шапката на МБАЛ", добави още Даниела Русева.

Членовете на правна и здравна комисия решиха още Общшнскш съвет да упълномощи, представителят на общината д-р Недко Тодоров да гласува „против" освобождаването на управителя на лечебното заведение д-р Иванка Матеева и избора на прокурист по време на предстоящото на 30 ноември Общо събрание на акционерите в Специализираната белодробна болница в Шумен.