Със заповед на кмета в Търговище забраняват събирането на пари от родителите за консумативи в детските градини
Със заповед на кмета в Търговище забраняват събирането на пари от родителите за консумативи в детските градини / Борислав Курдов, архив

Изрична заповед е издал кметът на Търговище д-р Дарин Димитров, с която се забранява в детските градини в общината да се събират парични средства за закупуване на консумативи и материали. Досега честа практика бе от родителите на децата да се искат пари за минерална вода, сапун, тоалетна хартия, салфетки и други.
Събирането на средства трябваше да спре след като от първи август бяха възстановени таксите за посещение на детска градина. Такива нямаше в продължение на една година, като разходите се поемаха от местния бюджет. „Половината от въведената такса, която е в размер на 2 лева на ден, е за храна, а останалата част е предназначена за материали и консумативи", заявиха от местната общинска администрация.
В заповедта е посочено още, че тя трябва да бъде поставена на видно място във всяко детско заведение, както и това че, администрацията ще осъществява периодичен контрол върху изпълнението й.