Специална комисия обследва земите и състоянието на пролетниците в Търговищко
Специална комисия обследва земите и състоянието на пролетниците в Търговищко / DarikNews.bg, архив
Специална комисия обследва земите и състоянието на пролетниците в Търговищко
56070
Специална комисия обследва земите и състоянието на пролетниците в Търговищко
  • Специална комисия обследва земите и състоянието на пролетниците в Търговищко

От днес специална комисия обследва земите и състоянието на пролетниците в Търговищка област. Тя е създадена по заповед на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов и в състава й са включени експерти на ОД „Земеделие и гори" /ОДЗГ/, фонд „Земеделие", Разплащателна агенция, общински служби „Земеделие", Национална служба за съвети в земеделието /НССЗ/, Национална служба за зърното, Българска агенция по безопасност на храните /БАБХ/ и други браншови организации.

Комисията трябва да приключи с огледите до края на месец септември, като изпрати готовите протоколи в Министерството на земеделието и храните, разясни председателят на комисията Цветелин Цанков от областната дирекция Земеделие и гори.

Сега в търговищка област прибирането на реколтата от царевица е съвсем в началото - прибрана е едва 1% от продукцията. В Търговищка област с културата са засети малко над 163 000 дка, като данни за започнало реколтиране са подали само стопани от община Търговище.

Също в началото е кампанията по прибиране на добивите от слънчоглед. С маслодайната култура за засети над 254 000 дка. Ожънати са над 10 000 дка в общините Търговище, Попово и Опака, като за сега средният добив от декар е 175 кг. В Антоновска и в Омуртажка община все още не е започнало реколтирането на земите със слънчоглед, допълниха от дирекцията.