Шуменец създава електрически кабриолет в гаража си. Започнато от нулата, превозното средство вече получава своя облик. Изобретателят обаче не се ограничава до конструкцията, а разработва и собствен двигател за задвижване.

Мартин Найденов е убеден, че електрическите автомобили са напълно постижимо начинание, дори и в България.

Той е дизайнер и е създавал е различни продукти – от бойлери до мебели. Преди 20 години интересът му го отвежда към електрическите автомобили.

Тогава не беше така интересно да се говори за електромобили, но при един достатъчно добър анализ и при виждането на това, което ни заобикаля и опасността от замърсяване и прочее доведе до тази мисъл за електромобил, казва Мартин.

Електромобилът е създаден от нулата.
dariknews.bg

Оттогава разработва различни прототипи – както на електрически автомобили, така и на велосипеди и части за самолет. За себе си той оставя проекта за електрически кабриолет – в своя гараж.

За да може една кола да има достатъчно добри характеристики, тя трябва да се проектира за точно определена цел и точно определен начин. И поради тази причина – е по-добре всичко да бъде проектирано специално за нея. Това е машина, която се състои от стоманено шаси и стъклопластова каросерия, която е предвидено вместо стъклопласт в бъдеще – да бъде заменен с една нова технология – с дървесни частици, която е абсолютно безвредна и е напълно рециклируема. Смисълът е в това да се търсят нови технолигии, които са наистина екологични, разказва той. 

Малка част от детайлите са взети от нормални автомобили, повечето – Мартин сам е изработил за своя прототип на кабриолет.

В началото смятах, че това ще е доста по-евтино за проектиране, споделя той. 

Най-важен, разбира се, е двигателят на ток. Един електрически двигател, ако е достатъчно добре направен, е много възможно животът на колата да приключи, а той да продължава да работи по същия начин, както когато е излязъл от завода, допълва майсторът.

Електромобилът е създаден от нулата.
dariknews.bg


Не конструкцията обаче е най-сложното в електрическия кабриолет. Мартин Найденов представя и недостатъците - съхраняването на енергията, която задвижва този двигател.

Разглеждано като двигател – това е машина с над 90% КПД, което е страхотно. Това нещо намалява емисии, чисто е. Това е машината, която движи света, категоричен е той. 

В момента колата му е оборудвана с батерии, които се зареждат за около час в нормален електрически контакт. С него тя може да мине между 50 и 70 километра, но спокойно колата е предвидена да може да се сложи батерия, с която да минава 300 километра. С този най-малък комплект, който е поставен, колата изгаря до левче за тези 70 километра, при това – дневна тарифа.

Мартин разработва и няколко прототипа на електрически двигатели, които да бъда поставени дори в самолет.

Мнозина са започнали от гаражи и невзрачни местенца. Не мисля, че средата, в която работиш, е нещо, което е свързано с качеството на продукта, който изработваш, казва Мартин.

Електромобилът е създаден от нулата.
dariknews.bg

Очакванията са съвсем скоро електрическият кабриолет да попадне сред завършените проекти на Мартин Найденов.