Шумен ще бъде домакин на два театрални фестивала за деца
Шумен ще бъде домакин на два театрални фестивала за деца / Дарик-Шумен

Шумен ще се превърне в национален център на театралното изкуство за деца в края на седмицата. В града последователно ще се проведат два детски фестивала - „Коломбина", на 27, 28 март и XI Национални ученически театрални празници, на 28, 29 март.

По време на пресконференция по-рано днес директорът на ЦДГ 35 „Изворче" Даниела Димитрова обясни, че на VIII издание на „Коломбина" ще участват над 300 деца от детски градини от цялата страна. Мотото на тазгодишния фестивал е „Заедно да бъдем добри", като той ще бъде своеобразно продължение на програмата на община Шумен за превенция на агресията сред децата.

Представленията ще бъдат на сцената на Младежкия дом в Шумен, като ще започват сутрин от 09:00 ч. и ще продължават до 12:30 ч.

Участниците във Фестивала ще бъдат оценявани от жури, което ще определи и носителите на наградите - „мини талант", „властелинът на публиката" и „Гранд при Коломбина" за най-добри актьор и актриса.

От 10:00 ч. на 28 март ще бъде даден стартът на Националните ученически театрални празници. Над 400 участници, в 24 състава от цялата страна - на възраст между 6 и 18 години ще вземат участие в театралния форум. Началото ще бъде дадено с празнично шествие, което ще започне от читалище „Добри Войников" и ще завърши пед сградата на шуменския театър, където ще се играят и пиесите съобщи Павлина Марева - директор на Общински детски комплекс - Шумен. По думите й, празниците нямат състезателен характер и всички участници ще получат грамота, диплом и плакет. Въпреки това ще има тричленно жури с председател Кремена Бабачева, което след празниците ще поговори с участниците, ще даде напътствия и съвети.

„Тазгодишното издание на празниците е посветено на 75-та годишнина от раждането на Тодор Колев", поясни още Марева. Театралните празници ще приключат на 29 март, а представленията ще се играят при свободен вход. .