Филхармония Шумен
Филхармония Шумен / Симфониета Шумен
Последният от серията „предсезонни“ концерти на Симфониета – Шумен е посветен на българските композитори, доразвили и извели на европейско равнище родната музикална култура. На 3 октомври от 19:05 часа в концертна зала „Проф. Венета Вичева“ ще чуем най-емблематичните творби от творчеството на Панчо Владигеров, Марин Големинов, Любомир Пипков, Веселин Стоянов и Георги Златев-Черкин. Всеки един от тях е оставил безценни страници в българската музикална съкровищница. Солист на концерта ще бъде изключителният цигулар Мичо Димитров – дългогодишен концертмайстор на филхармоничния оркестър на холандското радио в Хилверсум, както и на Държавна опера Пловдив. Диригент ще бъде Калина Василева.
Мичо Димитров е роден в Пловдив. След като завършва музикалното училище в Пловдив през 1974 г., е приет без конкурсен изпит в Национална музикална академия – София, в класа на Боян Лечев и в класа по камерна музика при проф. Владимир Аврамов. През 1980 г. Мичо Димитров е специализант на проф. Ифра Нийман в Академията „Гулдхол Скуул” в Лондон. По време на тригодишния си престой в Англия Мичо Димитров е преподавател по цигулка и камерна музика в Ричмънт Колидж и активно концертира в Оксфорд, Кеймбридж, Ричмънд, Лондон.
След завръщането си в България става концертмайстор на Пловдивска филхармония и преподавател в АМТИ – Пловдив /1983 – 1988/. От 1988 г. Димитров живее и работи в Холандия. Още тогава той вече е концертмайстор на симфоничния оркестър в Хилверсум, а от 1989 г. – един от концертмайсторите на големия филхармоничен оркестър на холандското радио в Хилверсум. Гастролира и като солист в Русия, Германия, Чехия, Франция, Испания, Унгария, Сърбия, Хърватска, Германия, Румъния, Полша, Армения, Украйна, Чехия, Словакия, Франция, Испания, Куба, Австрия, Швейцария и др. От 2010 г. до 2012 г. е преподавател по цигулка в университета по изкуства „Фолкванг” – Есен, по покана на проф. Минчо Минчев.
 
            Празничното официално откриване на 65-тия творчески сезон на Симфониета – Шумен ще се състои на 11 октомври /петък/. Под диригентската палка на Станислав Ушев ще прозвучат мащабни, внушителни произведения – тържествената увертюра „1812“, която Чайковски пише в чест на победата над Наполеон, Първият му концерт за пиано и оркестър – забележителна творба, задължителна част от репертоара на всеки пианист и последната симфония в творчеството на Антонин Дворжак – „Из Новия свят“, вплела оригинални индиански и афро-американски мотиви. Солист на концерта ще бъде Пламена Мангова – една от най-успешните млади български пианистки с впечатляваща кариера в Европа и по света.