ШАС
ШАС / dariknews.bg
Решението на местния парламент, с което се предоставят за управление имоти на селските кметове, бе отменено от Шуменския административен съд.

Общинският съвет през юли взе решение да се предоставят имоти общинска собственост, които са на територията на съответното кметство на кметовете на селата: Велино, Градище, Дибич, Ил.Р.Блъсков, Новосел, Средня и Царев брод.

Така при продажба или отдаване под наем на имотите за кметствата остават не по-малко от 30 на сто от средствата, които те да използват за ремонти или други местни дейности.

Решението бе върнато като незаконосъобразно от областния управител и отново прието от общинските съветници, след което губернаторът е сезирал Административния съд.

Аргументът - управлението на имоти – публична общинска собственост е от компетентността на Общинския съвет и предоставянето им за управление на кметове на кметства противоречи на чл.11, ал.1 от Закона за общинска собственост (ЗОС). Наред с това – голяма част от предоставените за управление имоти представляват земеделски земи, пасища и мери и като такива са поставени под особена закрила. 

Условна присъда за далавера с евросубсидия

Сега продължаваме по старому, явно не искат нищо да се променя и селата остават в трета глуха, каза кметът на Царев брод Стефан Живков.
 
Ние не искаме да изземаме функциите на ОбС, а искахме да ползваме 30% от постъпленията от наеми и продажби, за да ги ползваме за благоустрояване.
 
Когато ние искаме за селата да бъдат отделени средства – ни се казва – не ви ли е предоставено за управление. Като искаме да ни се предостави за управление, ни казват – не можете. Така се затваря един омагьосан кръг, в който пари за малките населени места няма, заяви той.

Какво ще последва зависи от местния парламент – дали ще обжалва или не, допълни Стефан Желев.

Решението на Административния съд в Шумен подлежи на касационно обжалване пред Върховния административен съд на Република България в София в 14-дневен срок.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.