ШАС не уважи жалбата, оспорваща избора на кмет в с. Кочово
ШАС не уважи жалбата, оспорваща избора на кмет в с. Кочово / netinfo

Шуменският административен съд остави без разглеждане жалбата на Даниела Йорданова,  кандидат за кмет на Кметство - с. Кочово, община Велики Преслав. Тя обжалва решението на Общинска избирателна комисия - Велики Преслав за избор на кмет на селото от 24 октомври, след първия тур на местния вот, информират от съда.

С обжалваното решение, до участие във втори тур на изборите за кмет на с. Кочово са допуснати: Кенан Ибрямов от ДПС, получил 128 действителни гласа и Стилиян Добрев от БСП, получил 61 действителни гласове. В случая оспореното решение на ОИК не определя изборен резултат,  а напротив - обявява се, че на първи тур няма избран кмет на кметство Кочово, тъй като няма кандидат, получил повече от половината от действителните гласове. Поради това комисията е обявила провеждане втори тур на изборите и е допуснала до участие първите двама кандидати, получили най-много действителни гласове.

Решението от 24-и октомври, не представлява акт завършващ изборната процедура, а само такъв даващ възможност за нейното по-нататъшно развитие и приключването й с краен акт за определяне на избран кмет, след провеждането на втори тур на изборите, съобщават от съда. Като такова, обжалваното решение не представлява индивидуален административен акт и не подлежи на самостоятелен съдебен контрол. Това са и мотивите  съдът да остави жалбата без разглеждане и да прекрати производството по делото. Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Върховния административен съд в 7 - дневен срок. 

От административната инстанция допълват, че е получена още една жалба във връзка с изборите. Тя е от Местна коалиция „Коалиция  за община Върбица", представлявана от Рефайтин Сефер и от Байрамали Мефмедов срещу Решение на Общинска избирателна комисия за определяне на резултатите от изборите за общински съветници в община Върбица.