РИОСВ  спря интензивното отглеждане на свине в халета на „ПХЖ Брадърс Комерс”
РИОСВ спря интензивното отглеждане на свине в халета на „ПХЖ Брадърс Комерс” / снимка: www.gov.im

Дейността по интензивно отглеждане на свине майки и свине за угояване в халетата, собственост на „ПХЖ Брадърс Комерс" АД е спряна - информират от РИОСВ-Шумен. За целта е било издадено разпореждане на министъра на околната среда и водите Нона Караджова за ограничаване на производството под съответния праг по Приложение 4 на Закона за опазване на околната среда до издаване на комплексно разрешително и Заповед на директора на Регионална инспекция по околна среда и води - Шумен.

Актът е следствие от извършена проверка на действаща промишлена инсталация за интензивно отглеждане на свине и е в обхвата на Закона за опазване на околната среда. Съобразно Решение на Министерството на околната среда и водите за неиздаване на комплексно разрешително на обекта, на дружеството са дадени задължителни предписания, включващи ограничаване на производството под съответния праг - 2000 места, до издаване на комплексно разрешително и подаване на заявление за издаване на такова.                          

С оглед недопускане извършването на административни нарушения и  с цел спазване на ограничителните изисквания, предвидени в разпоредбите на Закона за опазване на околната среда, интензивната експлоатация на халетата е спряна.