РИОСВ извършва проверки във връзка с предотвратяването на големи аварии
РИОСВ извършва проверки във връзка с предотвратяването на големи аварии / netinfo
Експерти на РИОСВ - Шумен провериха “Петролна База” – Каспичан по спазването на изискванията на Наредбата за предотвратяване на големи аварии и ограничаване последиците от тях. Контролът се осъществява от комисия, съставена от представители на седем институции, сред които Гражданска защита, РИОКОЗ, областната и общинската администрации, областната дирекция “Противопожарна безопасност и защита на населението”. В момента данните от проверката се обобщават.

Наредбата се прилага за предприятия и съоръжения, с нисък или висок рисков потенциал по реда на Закона за опазване на околната среда. Проверяват се документите, правилниците и инструкциите за предотвратяване на аварии, осигуряването на средства за защита, извършените инструктажи за необходимите действия и въведените разпоредби за уведомяване.

В края на април такава проверка беше направена в “Тракия Глас-България“ ЕАД. Установено е, че са изпълнени предписанията, дадени при предходната проверка. Следващият месец комисията ще извърши контрол в “Максам България” АД – заводи Смядово.

Общо четири дружества на територията на Шуменска и Търговищка област имат необходимите разрешителни за работа с вещества, характеризирани като опасни според вида и количествата им. Тъй като разрешителното на “Мега Груп“ АД влезе в сила през тази година, контрол по изпълнение на условията в него ще бъде извършен през 2009 г.