Ректорът на Шуменския университет оспори обективността на рейтинговата класация на висшите училища
Ректорът на Шуменския университет оспори обективността на рейтинговата класация на висшите училища / снимки: Дарик-Шумен

Ректорът на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски" проф. Маргарита Георгиев оспори обективността на рейтинговата класация на висшите училища в България. Според тазгодишната класация, която бе обявена преди няколко дни, при 8 професионални направления ШУ е класиран на последно място, 10 на предпоследно и 3 в средата на рейтинговата класация.

„Там сме където бяхме и миналата година, но няма как това съотношение да се промени съществено. Причините са в системата на рейтинга и не съм само аз ректора, който изразява недоволство от системата", подчерта проф. Георгиева. По думите й, не може да се съди за онова, което подготвя един университет, като за индикатор с най-голяма тежест се извежда реализацията на възпитаниците му. „Няма как университета да носи отговорност за икономическото развитие на регионите, ние нямаме вина за големия процент безработица в Североизточна България или за по-ниските заплати, с които работят фирмите в нашия регион", коментира ректорът на Шуменския университет.

Според проф. Георгиева висшите училища трябва да отговарят за качеството на обучение на студентите, което в рейтинговата система се измерва само с 25% от общата стойност на рейтинга. Тя посъветва кандидат-студентите, да погледнат всички критерии в рейтинговата класация, а не само крайните оценки.

Ректорът на Шуменския университет оспори обективността на рейтинговата класация на висшите училища
netinfo

„Има доста несъвършенства, които са коментирано доста. Има обещания, че тези недостатъци ще бъдат преодолени, но вече 2 години това не се случва", каза още проф. Георгиева. Тя бе категорична, че не се притеснява, че тази класация ще се отрази негативно на имиджа на университета и на кандидат-студентския прием.

Проф. Георгиева съобщи още, че университетът е в изключително стабилно финансово състояние, а акредитационната комисия, която оценява университета е останала доволна от проверката на място.

Ректорът на Шуменския университет оспори обективността на рейтинговата класация на висшите училища
netinfo

Междувременно в края на годината 1 600 абсолвенти ще получат дипломите си за завършено висше образование. По-рано днес се състоя и официалната церемония по връчването на дипломите на студенти, на която присъства и голяма част от ръководството на висшето училище.