Рали Стари столици
Рали Стари столици / dariknews.bg
Тази година трябваше да се проведе 50-тото юбилейно рали "Стари столици" - единственото състезание в България, което никога не е променяло своето име. Навръх своя юбилей обаче то няма да се проведе. Така се прекъсва историята на рали "Стари столици". 

Причината е отчасти юридическа - създадена е нова автомобилна федерация и досегашния организатор на ралито не се присъединил към нея - и затова няма право да го организира.

От новата федерация възложили на друг клуб да организира рали с име "Старите столици на България", но заради противоречивата кореспонденция между старите и новите организатори - Община Шумен оттеглила своето участие в ралито, но въпреки това дала съгласие състезание да има. Заради настъпилите противоречия - от федерация е взето решение 50-тото издание на ралити да не се проведе.

Мисия рали: Баща и син във високооктанов тандем (СНИМКИ)

Проблемът обаче отива отвъд документацията и финансирането. Той става и личен. Толкова, доколкото много хора са израснали с това рали. Както Йордан Дечков.

Шуменецът е запален фен на рали спорта, предал го е и на сина си Иво, с когото заедно са екипаж. 

Йордан е водил своя син на ралито, а след това участват като екипаж.
dariknews.bg


Още като деца, когато карахме колелета и чуехме звука на автомобилите, тръгвахме, за да стигнем трасето - да видим състезателите. За нас те бяха култови личности, разказва той. 

Следвайки своята мечта - Данчо сяда и в състезателен автомобил през 1997 година, както и много пъти участва именно в рали "Стари столици".

Спомените му го карат със сълзи на очите си да приеме новината, че тази година състезателните коли няма да тръгнат от отсечката край Пивовара в Шумен. 

Баща и син подготвят колата си сами
dariknews.bg


Това е пътят, който извървяваше европейския шампион до своята титла. Светила в спорта са я карали, тя бе част и от легендарното рали "Златни пясъци", което прослави България в Европа. Тя е проходилката на всички пилоти от Шумен, казва Данчо. 

Неговият син - също започва своя път от тук, затова домашното рали "Стари столици" е важно за него - и не само. 

То е част от рали историята на България. 49 години не е прекъсвано никога, независимо от икономическата и политическата обстановка. То е символ на нашия град - Шумен. Сега - вместо да празнуваме, ние ще го струваме, тъй като ред обстоятелства попречиха това състезание да бъде проведено, казва Данчо. 

Йордан Дечков
dariknews.bg


Намериха се хора, които решиха, че не е толкова важно да бъде спазена традицията, има по-важни неща...Какво толкова е едно автомобилно състезание?!? Но то е много за хората в нашия град. Тази общественост е многобройни и това бе празник за града, категоричен е той. 

Въпреки черните краски околко 50-тата годишнина автомобилистът е сигурен, че догодина рали "Стари столици" ще има. 

Тази трудна ситуация, в която изпаднахме, ще ни мобилизира и следващата година няма да допуснем подобни пречки да провалят ралито, заявява Данчо. 
 
За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари