Проверяват за продажба на диворастящи застрашени растения
Проверяват за продажба на диворастящи застрашени растения / netinfo

Със свое писмо кметът на община Търговище д-р Красимир Мирев предупреди кметовете по населените места да не допускат продажбата на диворастящи застрашени и защитени растения. В документа са посочени видовете снежно кокиче, пролетна циклама, оливиеров минзухар, битински синчец, горска теменуга, кукуряк, иглика, божур, кукувиче грозде, клонки от бодлив и подезичен залист  и още луковици, туфи, както и коренища, предназначени за засаждане.

За предотвратяване на извършването на нарушения кметовете по места и кметските наместници трябва да предприемат периодични проверки, като бъде засилен контролът около пролетните, официални и църковни празници в периода месеците март и април.

В писмото се казва още, че за установяване на нарушители на посочената забрана, както и за предприетите мерки и действия, трябва да бъде уведомен старши експертът в отдел "Опазване на околната среда " при Община Търговище Христина Младенова. Глобите при нарушения са по Закона за лечебните растения и са в размер от 100 до 1000 лева или съответно имуществена санкция от 500 до 3 000 лева.