Проведе се първо заседание на Организационния съвет за честване 100-годишнината на поета Иван Пейчев
Проведе се първо заседание на Организационния съвет за честване 100-годишнината на поета Иван Пейчев / netinfo

Организационният съвет за честването на 100-годишнината от рождението на поета Иван Пейчев проведе днес първото си заседание. Съставът на Съвета е одобрен от Общинския съвет с решение № 677 от 27 март т.г. Негов председател е кметът на община Шумен Красимир Костов, а за членове са привлечени специалисти, университетски преподаватели, директори на културни институти, литературни творци.

Първото заседание бе водено от зам.-председателя на Организацонния съвет и зам.-кмет на община Шумен Живка Тонева. Целта на днешното заседание бе да бъдат набелязани конкретни задачи, които да влязат в плана за честане на годишнината.

Направени бяха предложения за разширяване на Организационния съвет, за откриване на дарителски фонд, за осигуряване на средства за издаване и дигитализиране на пълните съчинения на Иван Пейчев, за стартиране на процедури за идеен проект за паметник на поета. Предложено бе още да бъдат издадени непубликувани досега творби, да се съберат в отделно издание публикации литуратурна критика, да бъде направен документален филм, да се организира научна конференция и др.

До края на месеца членовете на Организационния съвет трябва да представят в писмен вид своите предложения, които да бъдат оформени в общ проект за честванията. До 10 юли Организационният съвет на свое заседание ще трябва да обсъди и одобри плана, по който ще се работи през следващите две години.