Приеха анализа за дейността на общинските дружества
Приеха анализа за дейността на общинските дружества / netinfo
Комисията по бюджет и финанси към общинския съвет в Шумен прие представения от администрацията анализ за дейността на общинските еднолични търговски дружества.

Според съветника от ГЕРБ Христо Дечев, решението, което общинския съвет взе неотдавна е било освен да се представи анализ, но и да се предложи преструктуриране на дружествата. „Моят извод е, че на този етап не се предлага преструктуриране. Единственото предложено пробразуване е на търговското дружество „Обреден дом” в общинско предприятие”, каза Дечев.

Зам.-кметът по финанси Алекснадър Генчев уточни, че администрацията е предложила минимално решение на въпроса, което се изразява в това да се преобразува „Обреден дом”, за в бъдеще да бъде пробразувано търговското дружество „Паркинги и гаражи”, а за общинския медиен център да се търси начин за привличане на частен капитал.

Само две от търговските дружества са в състояние да формират собствен ресурс и имат потенциал да се развиват, е посочено в анализа. Това са „Обищниски пазари” ЕАД и „Общински жилища и имоти” ЕООД.

В крайна сметка, след дебатите, членовете на бюджетна комисия приеха единодушно предложения анализ.