Престъпленията в Шуменско са намалели, ПТП-тата бележат ръст
Престъпленията в Шуменско са намалели, ПТП-тата бележат ръст / netinfo

Криминалните деяния в Шуменска област през изминалата 2013 г. са намалели със 140 броя в сравнение с предходната година. През 2013 г. те са били 1783, което бележи спад от 7,28 % . Това сочат данните от полицейската статистика за 2013 г., която беше оповестена на отчетна пресконферецния по-рано днес. На нея присъстваха директорът на ОД на МВР-Шумен Валентин Александров и заместник-директорът на ГДНП старши комисар Георги Арабаджиев.

Коефициентът на престъпността в Шуменския регион е по-нисък от националния коефициент. С най-високи нива на престъпност се характеризират общините Смядово, Никола Козлево и Върбица, а най-ниски са в общините Хитрино и Венец.

В общата картина на престъпността доминират посегателствата срещу собствеността - 1119, което представлява 63 % от всички криминални деяния. Традиционно нисък е делът на тежките престъпления срещу личността - 5, 55 %. През 2013 г. е извършено едно убийство, което е разкрито.

Влошени са обаче характеристиките на безопасността на движението по пътищата в областта. Пътно-транспортните произшествия са се увеличили с 81, а ранените са с 14 повече.