Прекратяват регистрацията по ЗДДС на 76 фирми
Прекратяват регистрацията по ЗДДС на 76 фирми / netinfo

Териториална дирекция на НАП - Шумен започва процедури по прекратяване на регистрацията по Закона за данъка върху добавената стойност на 76 фирми, във връзка с допуснати от тях данъчни нарушения. Всички тези дружества и физически лица (в това число регистрирани като еднолични търговци, упражняващи свободни професии и земеделски производители) са регистрирани по ЗДДС, но не изпълняват задълженията си по закон-съобщават от ТД на НАП-Шумен.

Дружествата и физическите лица не могат да бъдат открити на посочените от тях по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс: седалище, адрес на управление и адрес за кореспонденция; променят адреса си за кореспонденция и не уведомяват по предвидения за това ред; системно не изпълняват задълженията си по този закон и имат данъчни задължения, общата стойност на които надхвърля стойността на активите им.

Тези лица, на които приходната администрация прекрати регистрацията по ЗДДС няма да могат да се регистрират отново до изтичане на 24 месеца. След като бъде прекратена регистрацията им, във връзка с допуснатите данъчни нарушения, всички тези дружества и физически лица няма да имат право да начисляват ДДС и да ползват данъчен кредит.

От Териториалната дирекция на НАП - Шумен напомнят, че всяка промяна в адреса на управление или седалището на търговските дружества, както и на адреса за кореспонденция задължително трябва да бъде декларирана в Агенцията по вписванията. НАП и Агенцията по вписванията си обменят служебно информация и затова не е необходимо фирмите да уведомяват Националната агенция за приходите за промени в адресите, но е задължително да направят това в Агенцията по вписванията.