Представиха проект Развитие на НПО мрежа за гражданско наблюдение на съдебната власт
Представиха проект Развитие на НПО мрежа за гражданско наблюдение на съдебната власт / netinfo
Проект "Развитие на Национална НПО мрежа за гражданско наблюдение на съдебната власт” бе представен по-рано днес в Шумен. Целта му е подобряване функционирането на съда на национално ниво, чрез популяризиране на добрите практики за гражданско наблюдение на съда в 3 планови района – Североизточен, Северен, Централен и Южен Централен.

При реализирането на дейностите по проекта са предвидени провеждане на информационни дни, обучение на представители на 25 НПО, национално проучване на публичния образ на съдилищата в България, популяризиране на резултатите от проекта, съобщи Георги Милков, председател на УС на Центъра на неправителствените организации в Разград. Продължителността на реализацията на проекта е 14 месеца, а финансирането се осигурява по програма ФАР.

Чрез този проект ще популяризираме натрупания от няколко години опит в областта на гражданското наблюдение на съда – обясни Милков.

По време на представянето стана ясно, че "Демократично Сдружение Искам да Знам” обмисля да заведе дело срещу съда в Шумен, тъй като е бил отказан достъп до информация, поискан от представител на сдружението, във връзка с дело, страна по което е известен шуменец. Изчакваме да приключи лятната ваканция на съда, каза председателя на сдружението Галина Минчева. Тя обясни, че информацията за делото е била поискана преди около 3-4 месеца, но от страна на съда е получен „мълчалив отказ”. Ако се стигне до съдебно дело, вероятно то ще бъде гледано във Варна.

Подробности по темата може да чуете от репортажа в прикачения файл.