Повече ученици в шуменските училища през новата учебна година
Повече ученици в шуменските училища през новата учебна година / netinfo

Повече ученици ще влязат в класните стаи в шуменските училища на 15 септември, в сравнение с предходната учебна година. Това обяви на пресконфренция по-рано днес зам.-кметът по образование и култура Живка Тонева. По думите й, в първия учебен ден за предстоящата нова учебна година в училищата на територията на общината ще започнат обучението си 8 396 деца, което е със 132 повече спрямо учебната 2014/15 г.

Първокласниците през тази година са 849, които ще се обучават в 41 паралелки. В първи клас има записани 56 деца на 6-годишна възраст. 610 са първолаци, чиито родители са заявили желание да се обучават целодневно.

Най-голямото училище за поредна годината е СОУ „Сава Доброплодни" с 1 449 деца, следват СОУ „Йоан Екзарх Български" с 1 118 и ПМГ „Нанчо Попович" - 779. Най-малкото училище е това в село Дибич, като в него ще се учат 72 деца.

„През новата учебна година ще бъдат разкрити и 4 подготвителни групи", каза още ЖивкаТонева. Тя обясни, че броя на маломерните паралелки ще бъде 29, което е с 2 по-малко от миналата година, но пък се увеличава броя на децата в тях - 142, срещу 134 през учебната 2014/15 г.

Общо 3 ще бъдат слетите паралелки - 2 в училището в село Дибич и една в село Мадара.
Живка Тонева подчерта, че всичко за старта на новата учебна година е готово, като са осигурени учебници и учебни помагала, текущите ремонти са приключени или ще приключат навреме, материалната база е в добро състояние има осигурен и достатъчен педагогически персонал. „Притесняват единствено строителните дейности по проекта за водния цикъл, които се извършват в района на учебни заведения", каза още зам.-кметът по образование. Тя обясни, че към момента се работи в близост до ПМГ „Нанчо Поповия", 3-то ОУ и близките до тях ясла и детска градина, строителни дейности има и в кв. „Тракия" до СОУ „Васил Левски". Строителите са дали уверения, че ще направят нужното работата да приключи максимално бързо, по възможност преди първия учебен ден, а ако това не се случи ще се направи нужното опасните изкопи да бъдат обезопасени.

Общината разполага и с 10 училищни автобуса за превоз на учениците, за допълнителните маршрути е сключен договор със специализирана транспортна фирма. Общината има и сключени договори с фирми за доставка на храна, като стриктно ще се спазва наредбата за здравословно хранене.

Противно на увеличаването на броя на учениците, на територията на община Шумен, през новата учебна година намалява броя на децата в детските градини.Живка Тонева поясни ,че общия брой на малчуганите в групите в забавачниците е 2 954, което е със 70 по-малко спрямо миналата година.