/ / ThinkStock/Getty Images
 236 жени са прегледани по време на проведените през месец ноември безплатни профилактични гинекологични прегледи в област Шумен.

Те обхванаха четири населени места в три общини - Браничево, Бяла Река, Чернооково и Венец в общините Каолиново, Върбица и Венец. Най-възрастната пациентка е на 82 години, а най-младата е на 16 години.

Провеждат безплатни гинекологични прегледи в няколко населени места

Данните от конвенционалния и ехографски преглед, ведно с резултатите от цитонамазката за всяка жена сочат, че почти всяка трета жена е с някакъв вид патология. 87 са с предписана рецепта с терапия или са насочени към личния лекар или лекар-специалист по АГ с цел проследяване и диспансерно наблюдение. 68 жени са насочени за допълнителни изследвания и диагностично уточняване.

С преканцерози, кисти и туморни образования на яйчниците и матката са диагностицирани 27 жени. След прецизно диагностично уточняване при някой от жените са предприети последващи действия /оперативно лечение, хормонални изследвания, консултации с други специалисти - ендокринолози, уролози/.

При друга част от жените вече е извършено оперативно лечение в областната болница или са изпратени за лапароскопско уточнение и интервенция в Университетска болница или в Комплексния онкологичен център -Шумен.       

Безплатните профилактични  прегледи в отдалечените населени места се проведоха под личния патронаж на д-р Нигяр Джафер - зам.-председател на 44-то Народно събрание и депутат от Шуменски избирателен район.

Те имат за цел не само да бъдат прегледани жени от малки населени места, но и да се повиши информираността на хората от необходимост от профилактика, скрининг и ранна диагностика по отношение на онкологичните заболявания.

България продължава да заема едно от първите места по заболеваемост и смъртност от предотвратими онкологични болести, включително от рак на маточната шийка, при обратни тенденции в други европейски страни заради липса на скрининг, ранна диагностика и лош достъп до здравни грижи.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари