лекари
лекари / лекар болница / ThinkStock/Getty Images
На 2, 3 и 4 ноември 2018 г.  в общини на област Шумен ще се проведат  безплатни гинекологични профилактични прегледи. Прегледите  включват: гинекологичен преглед с  ехография, както и цитонамазка. Те са насочени към ранна диагностика на широк спектър гинекологични заболявания, включително преканцерози и онкологични заболявания.

Прегледите са  обезпечени и се провеждат под личния патронаж на зам.-председателя на Народното събрание на Република България д-р Нигяр Джафер,  народен представител от Шуменски избирателен  район. Те са част от продължителна кампания, насочена към повишаване на информираността и промяна на нагласите за участие в  профилактични прегледи, ранно диагностициране и лечение на онкологичните заболявания в страната ни, особено в общини с по-труден достъп до здравни грижи и до специализирана медицинска помощ.

В България продължава да се отчита растяща тенденция на заболяваемост и смъртност от онкологични заболявания, включително от рак на маточната шийка заради липса на профилактика и скрининг при обратни тенденции в Европейския съюз.

Екипът, който ще извърши прегледите, изследванията и консултациите, има десетгодишен опит при работа на терен в различни общини на страната.
        
Тези прегледи са пореден етап от профилактичните прегледи осъществени под патронажа и съдействието на народния представител д-р Нигяр Джафер след проведените прегледи в общините Велики Преслав  и Нови пазар за заболявания на опорно-двигателния апарат и кампанията за скрининг на хепатит В и С в град Шумен, протекли при огромен интерес, което потвърждава необходимостта от подобни инициативи.

Графикът на прегледите е:

2 ноември /петък/ 2018г. – Венец, община Венец
телефон за контакт:0887557960

3 ноември /събота/ 2018г. – с. Бяла Река, общ. Върбица
телефон за контакт:0885508001;0885301400
 
с. Чернооково, общ.Върбица
телефон за контакт:0882268077;0885301400
 
4 ноември/неделя/ 2018г. – с.Браничево, общ.Каолиново
телефон за контакт:0888439997
 
За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари