Задълженията на болницата са над 2 милиона лева
Задълженията на болницата са над 2 милиона лева / dariknews.bg
Задълженията на МБАЛ-Шумен са над 2 милиона лева
Половината отделения в МБАЛ-Шумен са на загуба, а задълженията на дружеството са над 2 милиона лева. 
 
Това показва отчет за състоянието на лечебното заведение към месец септември 2017 г., представени от директора на лечебното заведение д-р Атанас Атанасов по време на заседание на икономическа комисия към Общинския съвет – Шумен.
 
Той посочи, че когато стане готов окончателния вариант на ведомостта състоянието ще още по-тревожно.
 
Според д-р Атанасов, голяма част от причините за финансовото състояние на заведението са извън обсега на мениджмънта на болницата и касаят цялата здравна система. Той допълни, че увеличението на минималната работна заплата, както и по-високите цени на някои медикаменти и електрическата енергия, докато цените на клиничните пътеки не са променяни от няколко години.
 

Задълженията на болницата са над 2 милиона лева
dariknews.bg


Почти половината отделения в болницата са с отрицателен финансов резултат. Това са отделенията по интензивно лечение, АГО, I-во Вътрешно, Очно, Кожно, Нервно и Урология, посочи д-р Атанасов. Той посочи, че те няма как да бъдат затворени, тъй като основно е да се лекуват пациенти.

Ако няма подобряване на модела на финансиране на болничната помощ, влошаването на модела ще продължи, каза още директорът на МБАЛ-Шумен.

В бюджета на община Шумен за 2018-та са заложени 100 хил. лв. за болницата. С парите ще се купят операционни лампи и операционна маса, поясни д-р Атанасов.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.