Пет са заявленията за закупуване на земя от ДПФ с компенсаторни бонове
Пет са заявленията за закупуване на земя от ДПФ с компенсаторни бонове / DarikNews.bg, архив

Изтече срокът за подаване на заявления за участие в тайния търг за закупуване на земя от Държавния поземлен фонд срещу поименни компенсаторни бонове. В Областната дирекция „Земеделие и гори" в Търговище има регистрирани пет подадени заявления, съобщи директорът на службата Тодор Тодоров. На 29 септември г-н Тодоров е издал заповед за сформиране на комисия, която да класира кандидатите. Преди това обаче предстои процедура по отваряне на офертите и проверка дали в действителност участниците в търга разполагат със заявения брой компенсаторни бонове.

Директорът на областната земеделска служба уточни, че заявления за участие са подали три софийски фирми, една шуменска и едно физическо лице от Търговищко. Те ще наддават за имоти, обхващащи общо над 2 000 дка. Тодоров каза още, че от първоначално заявените парцели е отпаднал един имот в Поповско, тъй като е попадал в европейската екологична мрежа  „Натура 2000".

Идеята, притежаващите компенсаторки да могат да си закупят земя от поземления фонд на страната ни, се обобщава като възможност те да бъдат овъзмездени. Същите имат компенсаторни бонове, защото не са получили нивите, които са им се полагали преди години. Днес те могат да закупят земя при добри условия и цена на боновете вече равна на 90% от номиналната стойност, обясни Тодоров.