Пазители на българското: Майстори ваят носии над половин век (СНИМКИ)

Фабриката облича от новородени до дипломати
Фабриката облича от новородени до дипломати / dariknews.bg

Повече от половин век един варненски цех продължава да съхранява духа на българската народна носия. Част от фабрика, отворила врати през 1944 година, цех "Национални облекла - българско везмо" продължава да облича цели фолклорни ансамбли с носии, които все още се произвеждат на ръка. 

Няма компютър, всичко се прави на ръка - създаването на модела, стамбирането, изработката, разказва Нина Георгиева. Дори машините не са автоматизирани, а се командват се от човек. И така всеки бод минава пред очите на майсторките на носията. 

Всички модели се пазят на хартия и дори стихиите не успели да ги разрушат, тъй като папките вече са преживели един пожар, някои от моделите дори са опушени, разказва Нина.

Фабриката облича от новородени до дипломати
dariknews.bg


Оказва се обаче, че не само танцьори се пременят в техни носии. С тяхна Кюстендилска сая бе обелечена новата посланичка на България в Делхи Елеонора Димитрова по време на връчването на акредитивните си писма.

Самата тя е от Варна и преди половин година отишла в цеха, за да си избере носия. Дойде с престилка и пафти, които били важни за нея, обясни Нина. Избрали този модел, тъй като бил елегантен, без натрупване на елементи.

Фабриката облича от новородени до дипломати
dariknews.bg


Народна носия от Варна е получила като дар и говорителката на руския външен министър Мария Захарова.

Нина Георгиева разказва, че интерес към носиите има и то по цял свят. Работили сме носии за бесарабските българи в Молдова, Търсят се в Германия, Франция, Англия. Носии са пращани както в САЩ и Канада, така и в Дубай. 

Търсят се и в България. Има все повече фолклорни танцови групи и състави и хора, започват да се занимават. Първо взимат под наем за година-две и после си купуват носия, обяснява Нина Георгиева. 

Фабриката облича от новородени до дипломати
dariknews.bg

Поръчки пък са идвали както от възрастни хора, които искат да имат за спомен носия, така и от ... новородени. 

Едно семейство дойде - момичето бременно и казаха - искаме на изписването да сме с носии. Попитахме колко - те ни отговориха 3 - за татко, за мама и за бебето. Донесоха ни едно съвсем малко боди, от него взехме размери и го направихме, разказва Нина. Семейството обещало да донесе снимки от изписването и няколко месеца по-късно - фотосите вече стоят на таблото в цеха.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.