Отново не измениха взетото от Общинския съвет решение за заема
Отново не измениха взетото от Общинския съвет решение за заема / Dariknews.bg

Общинския съвет не прие да бъде променено предходното решение на местния парламент относно облигационния заем на общината. Двата спорни пункта, които бяха прегласувани касаеха лихвения процент на кредита и таксата за доверителни услуги на банката довереник.

На предходното заседание на общинския съвет, от представителите на ГЕРБ беше изразено недоволство относно двата текста. След свикване на извънредно заседание на бюджетна комисия проблемните пунктове в решението за заема бяха коригирани и оформени в докладна записка. Според корекциите лихвата трябва да е 7%, но към датата на издаване на емисиите, а на банката доверител трябва да се заплаща за емитиране на целия обем облигации, нo не на реализирани такива. При гласуване на предходното заседание направените промени не  събраха необходимите гласове.

В залата днес се изказа Йордан Йорданов, който е представител на класирания на първо място инвестиционен посредник „Булброкърс" АД. Той изрази мнение, че решението на местния парламент не трябва да бъде променяно. „ Ако общинския съвет промени предходното си решение, аз съм скептичен относно възможността облигационната емисия да се осъществи", каза Йорданов.

В същата посока беше и изказването на градоначалникът Красимир Костов който каза: „ Под прикрита форма се предлагат неща, които да влошат качеството на облигацията като предлагане, за да не се изкупи цялата емисия, за да не работим  с 15 млн. от продажбата на цялата емисия, а да работим с 5 млн."

По време на разискването председателят на местния парламент Даниела Русева заяви, че на заседанието, на което беше взето решението за кредита на 30 ноември миналата година, никой от съветниците не е предложил в зала думите „към датата на издаване" в един от спорните текстове да бъде премахнат.

При днешното прегласуване корекцията в двата текста от решението не събраха нужните гласове. Двете точки, бяха гласувани отделно. При едната 15 съветници гласуваха „за", 5 „против", и 16 се въздъжаха, а при другата 15 бяха „за", 3 против, а въдръжалите се 17.