Оркестърът на Горан Брегович „Ъндърграунд” гостува в Шумен за ромския празник
Оркестърът на Горан Брегович „Ъндърграунд” гостува в Шумен за ромския празник / http://www.ekrana.info
Оркестърът на Горан Брегович „Ъндърграунд” гостува в Шумен за ромския празник
85783
Оркестърът на Горан Брегович „Ъндърграунд” гостува в Шумен за ромския празник
  • Оркестърът на Горан Брегович „Ъндърграунд” гостува в Шумен за ромския празник

Оркестърът на Горан Брегович „Ъндърграунд" ще свири в Шумен на Международния ден на ромите - 8 април. Концертът ще започне в 19:30 часа на площад „Освобождение" до хотел „Мадара". Той ще бъде открит от Влади Въргала. Това съобщи пред журналисти зам.-кметът по култура на Шумен Найден Косев.

Музикантите от легендарната група с ръководител Слободан Салиевич са записвали музиката в популярните филми на Емир Костурица „Черна котка, бял котарак", „Циганско време", „Баща в командировка" и „Ъндърграунд".

Събитията по повод ромския празник в Шумен ще започнат още в 15:00 часа на 7 април с Кръгла маса за обсъждане на образованието и културата на ромския етнос. Тя ще се проведе за втора поредна година в Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров".

Същинският празник ще започне на следващия ден, когато в 15:00 от НЧ „Екипе - 1997" до пл. „Кристал" ще тръгне шествие с ромски каруци. В него ще се включи и оркестър „Ъндърграунд".

В 16:00 часа на Паметника на загиналите във войните шуменци на пл. „Кристал" ще бъдат поднесени венци и цветя.

Час по-късно в Младежкия дом пък ще бъде даден старт на конкурса „Мис и мистър РОМА 2016", където председател на журито ще бъде бившият кмет на Каварна Цонко Цонев.

Основен организатор на празника е Община Шумен. По думите на Найден Косев местната администрация е вложила близо 6000 лв. за него. Съорганизатори са НЧ „Евролил-2005", местната активна група по програма РОМАКТ, сдружение „Център за местни и регионални политики", сдружение ГОРД и студентски клуб „Рома Верситас".