Организатори на протестите и кметът на среща за новия заем и исканията на гражданите
Организатори на протестите и кметът на среща за новия заем и исканията на гражданите / снимка: Община Шумен

Представители на протестиращите шуменци са обсъждали новия общински заем по Фонд ФЛАГ и исканията на гражданите с кмета на Шумен Красимир Костов. Въпреки, че тази сутрин организаторите на протеста ясно заявиха, че среща с градоначалника няма да има - такава се е състояла по обяд.

„Ние не сме „против" или „за" тегленето на заем от Фонд ФЛАГ, подобни твръдения взривяват  нещата и създават нередности сред хората и насочват нещата в неправилна посока. Такова изявление, което насочва атаката към кмета, аз не съм давал. Нямаме нужда от конфликти". Това е заявил по повод на публикации Валери Младенов един от организаторите на протестите в Шумен по време на срещата, информират от пресцентъра на местната управа. В разговорите участие е взел и Костадин Диков.

Двамата организатори са внесли и уведомлението за неделния протест, който ще започне  в 11:30 ч. на „Кристал", след което ще се отправи към сградата на „Енерго-про".

Веднага след това са поискали среща с кмета, за да уточнят позициите си. „Не искам по никакъв начин протестът да бъде политизиран, ние имаме нормални искания. Не може един човек да получава 300 лв. заплата и да плаща 250 лв. за ток. Затова хората излязоха на улицата. Но не искаме под натиска на различни политически партии да изкривяваме нещата и да насочваме цялата тази сила в друга посока. Абсолютно съм против размириците. Не искам това да се случи в Шумен.", заявил Валери Младенов.

„Нашата главна цел е да се избегнат ексцесиите", допълнил Диков.

По време на разговорите кметът подкрепил справедливите протести срещу  високите сметки за ток и монополите. Костов заяви, че разпространеното от общината пояснение до медиите за намеренията да се тегли заем от държавния Фонд ФЛАГ е по повод възникналите неясноти. „Това намерение провокира въпроси и трябваше да отговорим на тях", каза градоначалникът.

Двете страни се договориха в деня на националния празник на страната - 3 март, да не бъдат допуснати размирици по време на честването и протестното шествие.