Оценяват щетите след снощния порой в Шумен
Оценяват щетите след снощния порой в Шумен / netinfo

12 сигнала за паднали колони, наводнени мази и други помещения са получени в дежурната част след снощния проливен дъжд в Шумен, информират от ОД на МВР. Няма данни за пострадали хора, двама души са евакуирани от лек автомобил. Първият сигнал е получен в 19:22 часа, потърсено е съдействие за паднал клон върху пътното платно на ул."Стилиян Чилингиров", малко по-късно е съобщено за наводнен лек автомобил „Опел Зафира", който се намира под моста на жп прелеза на бул."Симеон Велики". Водач и пътник са евакуирани на безопасно място, а екипът е бил пренасочен на ул."Ивайло", откъдето е получен сигнал за наводнение в къща. Минути по-късно е получен сигнал за паднал клон върху пътното платно на ул."Цар Освободител", екипът премахнал клона и обезопасил пътния участък за преминаващите. За по-малко от час са получени следващите съобщения за наводнени мази, гаражи, и проблеми с улични шахти на различни места и улици в града.

От Община Шумен информираха, че тази сутрин кметът Любомир Христов и заместникът му по строителство и екология инж. Боян Тодоров са направили оглед на засегнатите от сношния порой участъци.

От Общинското предприятие „Строителство и благоустройство" допълват, че около 30% от дъждоприемните шахти в града са запушени след снощния пороен дъжд, изсипал 39 литра на квадратен метър за около час. Най-проблемни са участъците по булевард „Симеон Велики" в района на жп-надлеза, гаровия площад и в отсечката от „Томбул джамия" до магазин кръстовището след пазара.

Останалите 70 процента от шахтите са в добро състояние, показва проверката на екипите на общинското предприятие „Строителство и благоустройство" от тази сутрин. Огледът е започнал от най-уязвимите места, след това ще продължи и по останалите улици на града. От предприятието са готови да реагират и на сигнали на граждани, информира управителят на предприятието Сергей Стойков.