Общините от Шуменско искат над 55 млн.лв.от програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите
Общините от Шуменско искат над 55 млн.лв.от програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите / netinfo

С 32 проекта на стойност 55 млн. лв. общините от област Шумен кандидатстват по публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите". По нея са предвидени общо 500 000 000 лв. в държавния бюджет и целта й е да се обезпечи допълнителен финансов ресурс за регионите, като се финансират проекти извън допустимите за кандидатстване по оперативните програми. Днес кметовете на всички общини от областта представиха пред губернатора Венцислав Венков своите предложения.

С проекти на най-голяма обща стойност кандидатства община Каспичан, която иска над 12 млн. лв. за ремонт на 6 читалища, за реконструкция на водопроводната мрежа на няколко населени места и саниране на административна сграда в Каспичан.

Най-много като брой проекти пък предлага община Нови пазар, те са на обща стойност малко над 9,5 млн. лв. Един от тях касае изграждане на приют за кучета в село Избул, като той ще обслужва общините Никола Козлево, Хитрино, Венец, Каолиново, Каспичан и Нови пазар. Община Нови пазар иска още финансиране за саниране на болницата в града, за реконструкция на басейн в СОУ „Васил Левски" и за ремонт на стадион.

Община Шумен кандидатства с 4 проекта, като най-мащабният от тях е за изграждане на пречиствателна станция за питейни води. Предвижда се той да премине в три фази. За първата от тях общината иска 4,5 млн. лв., за втората и третата фаза ще са необходими още 10,5 млн. лв. Община Шумен иска 2 млн. лв. за завършване на Старческия дом в града, 2 млн. лв. за пътя Шумен-Друмево и над 300 000 лв. за довършване на спортния комплекс в Парк „Студентски".

Само с по един проект кандидатстват общините Никола Козлево, Каолиново и Венец.

Всички проекти ще бъдат представени в петък по време на среща с министър-председателя Пламен Орешарски, обясни областният управител. Той добави, че проектните предложение от цялата страна ще се оценяват от междуведомствен съвет, който ще се ръководи от министърът на финансите.