/ Деян Герговски
Община Хитрино е завела дело срещу фирма заради преведени по погрешка средства. Това става ясно от решение на Районния съд в Шумен. 

В исковата си молба ищецът Община Хитрино, представлявана от кмета Нуридин Исмаил, твърди, че на 12 декември 2018 година с преводно нареждане превела в полза на Националната агенция за приходите сума в размер на 7555,69 лв. за публично задължение на ответника „Петрол Пловдив“ ООД, София.

РИОСВ-Шумен провери 15 сигнала от граждани и институции през юли

Впоследствие се установило, че ищцовата страна няма каквито и да е отношения с ответника, а с търговец с подобна фирма – „Петрол“ АД. Касаело се за допусната от служители на общината грешка, като по този начин „Петрол Пловдив“ получил цитираната сума без каквото и да е правно основание.

Между страните била разменена кореспонденция, като ответникът заявил готовност да възстанови сумата, но към момента не го е направил..

От документите по делото става ясно, че фирмата не изразява становище по иска, не представя в срок писмен отговор на исковата молба. Не прави искания, не се явява и не се представлява в първото заседание.

Китаец върна 175 млн. долара на банка, за награда получи цигари и $30

Според магистратите е доказано, че между страните по делото не са съществували каквито и да е договорни отношения. Установено е, че общината е платила сумата поради грешка.

Затова и съдът излезли с решение пловдивската фирма да възстанови сумата на администрацията в Хитрино.

Измамник върна взети пари за книжки „по втория начин“

Решението не подлежи на обжалване, но в едномесечен срок от връчването му, ответникът може да поиска неговата отмяна от възивния Окръжен съд – Шумен, ако е бил лишен от възможността да участва в делото поради уважителна причина.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.