Образуваха 15 дела заради отдаване под наем на общински язовири
Образуваха 15 дела заради отдаване под наем на общински язовири / Dariknews.bg

Шуменският административен съд образува 15 административни дела  относно откриване на процедури за отдаване под наем на язовири общинска собственост. Те са образувани по протест на прокуратурата, която оспорва решения на Общински съвети на територията на Шуменска област за откриване на такива процедури.  Това съобщиха от пресцентъра на съда.

В протестите по същество се твърди, че Законът за водите предвижда ред за управление и разпореждане с водните обекти, публична общинска собственост, изключващ отдаването им под наем. Управлението на тези обекти се извършва само чрез предоставянето им на концесия по реда на Закона за концесиите.

По протест на Районна прокуратура - Шумен са образувани пет дела. Четири от тях са с предмет на оспорване решения на Общински съвет - с.Венец за откриване на процедура за отдаване под наем на водоемите в селата Борци, Деница, Дренци и Черноглавци. Другото дело е за оспорване решението на Общинският съвет в Шумен за откриване на процедура за отдаване под наем на язовир „Дибич".

Пет дела са образувани по протест на Районна прокуратура -Велики Преслав срещу решения на Общински съвет - Велики Преслав, касаещи язовирите „Дервиша", „Златар", „Корталък", „Имренчево", „Златар-2", Виница",  както и водоемите в селата Методиево, Менгишево, Тушовица, Нова бяла река и Ловец.

Съдът ще се произнесе и относно взето от местния парламент в Каолиново за отдаване под наем на язовирите в селата Лятно и  Лиси връх.