Област Шумен на предпоследно място по успех от тазгодишните матури
Област Шумен на предпоследно място по успех от тазгодишните матури / БГНЕС, архив

Област Шумен е на предпоследно място в страната по резултати от тазгодишните държавни зрелостни изпити. Това сочат резултатите от матурите, обявени по-рано днес от Министерството на образованието. Последни по-успех за възпитаниците на учебните заведения в Разградско, а преди Шумен се нареждат област Ямбол.

4,06 е средният успех на зрелостниците от областта от изпита от „Български език и литература", а по математика шуменските ученици са изкарали средностатистическа оценка - „много добър" 4,77.

НАй-много слаби оценки са получени на изпита по БЕЛ - 122, само един от зрелостниците, явили се на втория задължителен изпит - „математика" е получил най-ниската оценка - 2.

От Регионалния инспекторат по образованието в Шумен става ясно, че най-добре, на първия задължителен изпит са се представили възпитаниците на Езиковата гимназия „Никола Й. Вапцаров", които са изкарали средна оценка 5,19, второто място е за ПМГ „Нанчо Попович" с 5,00. Двете училища са първи и на изпита по математика. Най-ниска е оценката - по БЕЛ на абитуриентите от СОУ „Трайко Симеонов" - 3,07.

4,04 е средния успех, от всички матури, на учениците от област Шумен, като за страната той е 4,71.