Научна конференция в Попово организира Историческия музей
Научна конференция в Попово организира Историческия музей / http://museumpopovo.com

По повод 85-годишнината на Историческия музей в Попово, на 26 и 27 април ще се проведе седма национална научна конференция. Темата й ще бъде „Поломието - находки, събития и личности".

Конференцията е пръв опит на музея в Попово да организира подобен форум, който да прекрачи границата от локалната проблематика към регионалната, каза Пламен Събев, директор на музея. Заявени за участие са 55 доклада на археолози, историци и етнолози от университети, научни институти и музеи в страната.

На 26 април ще бъдат показани изложбите „Непоказвани археологически открития и находки"/от разкопките в с.Горско Абланово, „Ковачевско кале", с.Гагово и град Опака, и дарения/ и „Жива старина от Русенско. Хърцоите". Ще бъде представен и новоизлезлият сборник „Попово в миналото 6", издание на музея в Попово.

На 27 април за участниците е организирано посещение на етнографския комплекс в село Садина и демонстрации на традиционни кухня, облекло и фолклор, в които ще бъдат представени капанските села Садина и Паламарца.