Над 8000 социално слаби в Шуменско искат помощи за отопление
Над 8000 социално слаби в Шуменско искат помощи за отопление / Sofia Photo Agency

8029 молби - декларации за целева помощ за отопление са подадени до момента, съобщи Мартина Драгнева, главен експерт в дирекция „Социално подпомагане"- Шумен. Най-много  са молбите за отопление с твърдо гориво. 5347 от лицата и семействата желаят предоставянето на помощта да бъде в пари. Желаещите да получават помощта за отопление на твърдо гориво в натура са 2311. 363 са подадените молби за помощи за отопление с ел. енергия.

Общо 3571 са одобрените до този момент молби. 1493 са направените откази, като основната причина за това са по-висок месечен доход за предходните 6 месеца.

Крайният срок за подаване на молби - декларации за отпускане на целева помощ за отопление е до 31 октомври, като при отопление с ел. енергия и топлоенергия се прилага и последната платена фактура, напомни Драгнева. Помощите се отпускат за период от пет месеца - от 1 ноември тази година до март 2011 г.

„Всички получили целева помощ, но нея използват по предназначение или я получат недобросъвестно, ще бъдат лишени от този вид помощ през следващия отоплителен сезон и ще трябва да възстановят получената сума със законната лихва", каза още Мартина Драгнева.