Над 2 000 ученици от Шуменско на матура по БЕЛ днес, решават Вариант 1
Над 2 000 ученици от Шуменско на матура по БЕЛ днес, решават Вариант 1 / netinfo

Вариант 1 се е паднал на днешната матура по Български език и литератува, съобщи за Дарик доц. Добромир Добрев - началник на Регионалният инспекторат по образованието. По думите му, в учебните заведения, където се провежда изпита в област Шумен, не е имало проблеми при изтеглянето на теста. Зрелостниците имат на разположение 4 часа да решат теста, като началото на изпита беше в 08:00 ч.

2 027 ученици от Шуменско ще се явят на държавния зрелостен изпит по Български език и литература, който се провежда днес. 127 ученици не са допуснати до матура, защото не са завършили успешно учебната година. Заявления за явяване на втория зрелостен изпит са подали 2 170 души. Той е по свободно избираем предмет и ще се проведе на 19 май. Матурата по БЕЛ ще се проведе в 28 училища, а вторият зрелостен изпит - в 21.

Доц. Добрев съобщи, че в четири шуменски училища матурите ще бъдат наблюдавани с камери. Те вече са монтирани в ГПЧЕ „Никола Й. Вапцаров", ПМГ „Нанчо Попович" и Професионалната гимназия по механотехника „Христо Ботев". Днес ще приключи монтирането на камери и в Професионалната гимназия по облекло, хранене и химични технологии. Записващите устройства са около 70, като броят им е между 14 и 18 във всяко от четирите училища. Очаква се през следващата учебна година камери да бъдат монтирани във всички учебни заведения в Шуменско. Предстои да бъде създаден център в РИО, откъдето, в реално време, ще наблюдават какво се случва в училищата.

Най-много шуменски ученици са избрали да се явят на матура по География и икономика - 1 008. Почти с 50% по-малко са тези, които ще явят на изпит по История. Миналата година те са били 328, а тази година са подадени 186 заявления.

43-ма души от Шуменско ще проверяват ученическите работи. Те са преподаватели в ШУ и учители, каза Добромир Добрев. 348 квестори ще наблюдават учениците в залите по време на матурата по Български език и литература. 50 ще бъдат квесторите в коридорите. За втория зрелостен изпит квесторите са 342-ма.

Доц. Добрев напомни, че учениците, които ще се явяват на матури, трябва да бъдат в залите в 07:45 часа. За да бъдат допуснати до изпит е необходимо да представят служебна бележка и документ със снимка / паспорт, лична карта или шофьорска книжка /.