Десислава Танева бе заедно с премира Борисов
Десислава Танева бе заедно с премира Борисов / dariknews.bg
През последното денонощие три района в страната са поразени от градушка - Нова Загора, Стара Загора и Карлово, съобщи новият земеделски министър Десислава Танева. 

"За съжаление прогнозите за времето в близката седмица са подобни. От тези три района, два от тях нямат покритие за противоградова защита от Изпълнителната агенция за борба с градушките, пораженията там са значителни. В единия от тях обаче има противоградова защита и последствията след градушката са в значително по-малки размери, тъй като се намалява силата на въздействието и градушката става по-малка", посочи тя.

Танева посочи, че има държавни помощи, ако площите са пропаднали на 100 процента. В момента площите се обследват, но се очаква производителите да подадат заявления за обезщетения. 

Министърът посочи, че продължава доизграждането на нови ракетни площадки. До 10 дни се очаква да започнат работа още нови 63. „Надявам се с тези допълнителни съоръжения да можем да засилим защитата и да намалим пораженията от градушки“, обясни министърът на земеделието, храните и горите.

Министър Танева, която бе на посещение в шуменското село Пристое съобщи, че близо 1.8 млн. лв. са изплатени към момента на тютюнопроизводители по схемата "de minimis" за обезщетения за предадена и неизплатена продукция от предходни години. Това е заявила министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, която заедно с премиера Бойко Борисов се е срещнала с тютюнопроизводители в шуменското село Пристое

Танева припомни, че бюджет в размер на 3,2 млн. лв. е гласуван от УС на Държавен фонд "Земеделие" след среща на тютюнопроизводители с министър-председателя.

От 3,2 милиона лева, гласувана помощ, към близо 1.5 милиона вече са платени. От 808 заявления близо към 350 вече са платени. Това, което към момента не е платено, е с обратна информация за допълнение в документите, които трябва да се дадат и да приключи плащането. Надявам се в началото на юни всичко да е факт – това зависи от вас, заяви тя. 

На всички, които го имаха тоя проблем в България, го решихме, защото – аз така се и оправдах. Който счита, че неправилно са ви дадени парите – да дойде да направи здрасти с вас, да види ръцете ви как изглеждат от саденето на тютюна и от земята и тогава да ме коментират, заяви пък премиерът Борисов. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари