/ netinfo

На 22 юни, от 17.30 часа в зала Сава Доброплодни на НЧ „Добри Войников“ ще бъдат открити дните на Международния фeстивал на любителските исторически филми Шумен 2018 г.

Фестивалът е с конкурсен характер, като представените филми се оценяват от жури по определени критерии. Тази година в Статута на фестивала са определени първа, втора и трета награда за най-добрите филми, награда за млад автор до 30 години и поощрителни грамоти.

Новост тази година е наградата  „Генчо Генчев” за филм до 5 минути. Призът е учреден по предложение на киноклуб „Мадарски конник”, тъй като починалият през юли 2016 г. филмов режисьор има неоспорими заслуги за утвърждаването на фестивала от самото му начало през 1970 г. Нова награда е и златният медал на UNICA, произтичаща от включването на фестивала в календара на UNICA.

По време на фестивала ще бъде отбелязан и 60-годишният юбилей на киноклуб „Мадарски конник“. Организатори на събитието са НЧ "Добри Войников 1856", Община Шумен и КК "Мадарски конник". Провежда се под патронажа на Министерство на културата и UNICA /Световната организация на кинолюбителите/.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.