Къща музей  Лайош Кошут посрещна гостите за 65-годишнината си с обновена експозиция
Къща музей Лайош Кошут посрещна гостите за 65-годишнината си с обновена експозиция / netinfo

Къща музей "Лайош Кошут" отбеляза 65-годишнината от откриването си и 165-годишнина от пристигането на унгарските емигранти в Шумен с обновена документална експозиция. На събитието присъстваха редица гости, сред които извънредният и пълномощен посланик на Унгария Н.Пр. Андраш Клейн, проф. д.и.н. Андраш Балог от университета "Лоранд Йотвьош", проф. д-р Шандор М. Киш от университет "Петер Пазман", проф. д-р Ласло Чорба -директор на Унгарския национален музей, директорът на Унгарския културен институт д-р Тошо Дончев, кметът на Шумен Красимир Костов, областният управител Петко Шаренков, зам.-кметът по култура Живка Тонева и ръководството на Регионалния исторически музей.

Къща музей  "Лайош Кошут" посрещна гостите за 65-годишнината си с обновена експозиция
netinfo

В началото на празненството дългогодишният уредник в къщата музей "Лайош Кошут" Маргарита Стилиянова представи накратко пътя на унгарските емигранти и историята на самия музей.

"Радвам се, че днес честваме тези значими годишнини. Благодарен съм за голямото дарение, което унгарската държава направи, за да се актуализират експозициите в къщата музей "Лайош Кошут". Щастлив съм, че и община Шумен се включи във финансирането", каза кметът Красимир Костов.

Къща музей  "Лайош Кошут" посрещна гостите за 65-годишнината си с обновена експозиция
netinfo

"Рядко се случват подобни неща в днешно време, Всички знаем, че финансовите възможности на правителствата ни са доста ограничени. Благодарение на устойчивостта на г-н Ласло Чорба и Тошо Дончев от Култирния институт все пак го постигнахме", коментира пък унгарският посланик Н.Пр. Андраш Клейн и пожела на шуменци по-голям поток на унгарски туристи в бъдеще.

Честването на годишнините продължи с разглеждане на новата експозиция с много снимков материал, лични вещи на Лайош Кошут от Националния музей в Будапеща, и силиконови фигури на стопаните на къщата и Лайош Кошут, които бяха направени от шуменския художник и скулптор Бехчет Сали с финансирането на общински фонд "Култура". Гостите се насладиха още на концерт и интересна фотоизложба, предоставена от Унгарския културен институт.