Ивайло Йорданов с присъда, напусна Общинския съвет в Шумен
Ивайло Йорданов с присъда, напусна Общинския съвет в Шумен / netinfo

Зам. - председателят на Общинския съвет в Шумен Ивайло Йорданов от БСП е пожелал да напусне местния парламент, научи Дарик. Молбата му е подадена до Общинската избирателна комисия, която е решила да прекрати пълномощията му. На мястото на Йорданов ще влезе следващия в листата Стефан Баев. Председателят на комисията Генчо Гатев уточни, че решението може да бъде обжалвано в 7-дневен срок. След напускането трябва да бъде стартирана и процедура за избор на нов зам.-председател на шуменския общински съвет.

За Дарик Ивайло Йорданов потвърди, че е подал молба за напускане на местния парламент. Той призна, че срещу него има влязла в сила присъда за престъпление от общ характер. "Много ми е тежко, не желая повече да коментирам", каза Ивайло Йорданов.

От пресслужбата на Пловдивския окръжен съд съобщиха за Дарик, че Йорданов е осъден за подбуждане към лъжесвидетелстване, за което е осъден от Районния съд в Асеновград, като присъдата е била потвърдена и от Пловдивския окръжен съд. На Йорданов е наложено наказание от една година условно, с изпитателен срок от 3 години. От пресслужбата на Пловдивския съд съобщиха още, че присъдата е влязла в сила през месец май тази година. Йорданов е бил адвокат на двама подсъдими за сводничество и трафик на хора. Той е склонил приятелката на единия от подсъдимите да лъжесвидетелства в негова полза. По-късно обаче тя е отишла в полицията, където е признала, че е излъгала.

Дарик научи още, че Ивайло Йорданов е напуснал и адвокатската колегия в Шумен, посочил е като мотив лични причини.