Искат повече пари за служебни адвокати
Искат повече пари за служебни адвокати / netinfo

До края на месеца в интернет ще бъде публикуван националния регистър с имената на служебните адвокати – съобщи в Разград директорът на Националното бюро за правна помощ Сергей Янков. 3 500 000 лв е бюджета за хонорари на служебните защитници за тази година, за следващата ще настояваме да стане 5 000 000 лв – каза още той.

Всеки четвърти адвокат е подал заявление да бъде вписан в регистъра на служебните защитници – съобщи Сергей Янков. Списъкът ще бъде актуализиран всяка година, ще се публикува в интернет за пръв път до края на месеца.

Законът за правна помощ, който е влязъл в сила от началото на 2006 г., разпорежда вписаните като служебни защитници да получават конкретните си задачи от местите адвокатски съвети, след това да представят отчет за свършената работа, след проверка от Националното бюра за правна помощ се изплаща хонорара – между 120 и 1000 лв.

Общият бюджет за възнаграждения на служебни адвокати тази година е бил 3 500 000 лв, за догодина ще настояваме да е 5 000 000 лв – каза Янков.

Той обясни, че законодателят е предвидил консултация или служебна защита на досъдебно производство да може да се получи само след искане до Националното бюро, за да е по-лесен достъпа до тази услуга трябва да имаме регионални представителста – категоричен бе Янков. Обсъжда се подобна законова промяна да бъде предложена догодина.

Отказалите да работят по конкретно дело адвокати се наказват с предупреждение, забележка или заличаване от регистъра – обясни още шефът на Националното бюро за правна помощ. Досега само на един столичен юрист е наложена най-тежката санкция.