/ dariknews.bg, Деян Герговски
Богородица, Христос и Св. Иван Рилски посрещат туристите в гората на Шуменското плато. Те греят от няколко скали край пътеките от зоокъта. Иконите са дело на доц. Валентин Кулев.

Преди близо 6 години той погледнал към камък, близо до една от пътеките:

„Той се беше търкалял отгоре и сякаш Господ го е спрял на пътеката и се оказа, че е на хубаво място“, обясни Кулев.

На камъка той решил да изобрази Божията майка. Отнело му около два месеца да изработи иконата - първо с каменоделски инструменти, а след това и довършителни работи. 

Хората се чувстват пред иконите като в параклис
dariknews.bg, Деян Герговски

При следващата икона на Богородица се наложило да бъде направена циментова подложка, тъй като скалата била варовикова и просмукана с много влага. Тя е близо до първата, но на пътеката, водеща към Климатичното училище. Когато има слънце, златото на иконата сякаш грее и се забелязва от далеч.

Хората се чувстват пред иконите като в параклис
dariknews.bg, Деян Герговски

„Най-скрита" е иконата на Св. Иван Рилски, която е и най-голямата. Тя е разположена над малка пещера близо до Климатичното училище.

Кунев обяснява, че скалата там е много интересна. „Докато работех там, излизаха дори парчета кремък“, казва той. Именно заради пещерата обаче той решил и кой светец да изографиса. 

„Точно тя ме провокира - заради житието на Св. Иван Рилски, а мислех първо за Пантократор, но така се получи“, обяснява Кулев.

Хората се чувстват пред иконите като в параклис
dariknews.bg, Деян Герговски

Единствено иконата на Христос е върху дърво. Върху стеблото авторът бил изключително внимателен.

„Ако се нарани дървото в дълбочина, изображението се поврежда. Ако е гравирано леко, се запазва“, разказва той и допълва, че е използвал и малко боя - черна и бяла, чисто графично. 

Христовата икона е много интересна, тя живее“, казва Валентин Кулев. Кората поема влага и когато вали дъжд, започва да потъмнява и се получават интересни нюанси и така иконата има различен облик всеки път.

Хората се чувстват пред иконите като в параклис
dariknews.bg, Деян Герговски


Усещам, че хората имат нужда от това. Те палят свещи - сякаш е параклис на открито. Имат нужда по свой начин да се докоснат с отвъдното. Те така го изживяват. Има хора, които редовно палят свещи. Чувстват се както в църва“, обяснява Кулев. 

Засега той иска през лятото да възстанови някои от образите, тъй като имат поражения от времето, а и от хора.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.