Това ще бъде втората пластика в дърво в центъра на Шумен
Това ще бъде втората пластика в дърво в центъра на Шумен / dariknews.bg

Дърво с пластика ще краси центъра на Шумен. Върху арт инсталацията работят възпитаниците на кръжока по дърворезба към обединената школа по изкуствата

Работата по дървото започнала преди два месеца и трябва да бъде завършена за Еньовден. По проекта работят 5 от възпитаниците на Ангел Минчев, който е ръководител на школата по дърворезба.

Това ще бъде втората пластика в дърво в центъра на Шумен
dariknews.bg


Не сме замислили нещо постоянно. Понеже има много такива дървета из града и решихме да направим нещо като алея на изкуствата и се радвам, че точно моите добри и работливи деца го поеха и мислим, че всяка година ще успяваме по едно дърво да оставим за гражданите и гостите на Шумен, казва той.

Картината е с диаметър около метър и представя мотиви от природата, вдъхновени от майката земя.

Основата й е започната от Петина Янева. Тя усеща разлика между работата по ствола на дървото и по дъските в работилницата.

Това ще бъде втората пластика в дърво в центъра на Шумен
dariknews.bg


Донякъде е по-лесно, тъй като материалът на дъските, с които работим е липа. Това е ясен и той е по-твърд и трябва повече сила и затова използваме чукове, за да се справяме, казва младото момиче.

Петина се занимава с дърворезба от 4 години. Запалила се докато гледала и със своя приятелка се записали.

Интересно ми е да изпробвам нови неща. Дърворезби с повече елементи, също така това ме учи на един занаят, който малко или много започва да изчезва и ние можем да запазим.

Това ще бъде втората пластика в дърво в центъра на Шумен
dariknews.bg


Това ще бъде втората пластика в дърво, която ще краси центъра на Шумен Преди 3 години младежите изработиха първата си дърворезба – птица жар, която също е разположена на пешеходна зона в града.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.