Сидп
Сидп / СИДП
Иглолистните гори в чашката на язовир Ястребино продължават да съхнат, въпреки проведените през миналата година мероприятия.

Патогенът, който унищожи десетки дървета и сега продължава да нанася щети на културите от бял и черен бор около водния басейн.

Това стана ясно на проведеното в ДГС-Омуртаг съвещание по стопанисване на горите, на което присъстваха експерти от ИАГ, РДГ-Шумен, директори и лесовъди от всички горски и ловни стопанства на територията на областите Шумен и Търговище и лесовъди на частна практика. Директорът на ДГС-Омуртаг инж. Красимир Николов обясни, че единственият начин за справяне с болестите и вредителите по иглолистните гори е своевременно отстраняване на болните дървета и възобновяване на засегнатите участъци с широколистни видове. 
 
Ние бяхме първите, при които патогените и короядите нанесоха такива значителни щети, но няма да сме последните. Можете да гледате от нас и да се учите от грешките и успехите ни, коментира пред колегите си инж. Николов. Експертите споделиха различни мнения за справяне с проблема, като по-голямата част от тях смятат, че горите в района постепенно ще бъдат подменени и ще се развиват само типичните за тази част на страната широколистни видове. 
По време на съвещанието бяха обсъдени и възможни промени в различни нормативни документи свързани с работата на лесовъдите и дърводобивните фирми. Директорът на СИДП инж. Веселин Нинов за пореден път прикани колегите си да дават предложения, когато започне обсъждането на наредбите. 
Добре е повечето предложения за промени да идват от практиката. И теорията е важна, но хората по места всеки ден се сблъскват с различни проблеми и техните идеи могат да бъдат обмислени и да доведат до улесняване работата на всички работещи в системата на горите, категоричен бе инж. Нинов.