„Гражданска защита”-Шумен участвала в 312 спасителни дейности
„Гражданска защита”-Шумен участвала в 312 спасителни дейности / netinfo

В 312 аварийно спасителни дейности при ликвидиране на последствията от бедствия, аварии и катастрофи са участвали служителите на „Гражданска защита" -Шумен през 2009 г. Оказана е помощ на 40 пострадали граждани, в по-голямата част от случаите при пътно транспортни произшествия. През 2008 г. служители на дирекцията са реагирали на 98 сигнала три пъти малко от 2009 г.

Служителите на „Гражданска защита" са реагирали при снегонавяване и обледявания, бури и силни ветрове, силни дъждове и наводнения, аварии с опасни вещества, пътно транспортни произшествия, пожари и други инциденти.

През годината в резултат на извършените проверки на рискови обекти е  изготвен подробен анализ на възможните бедствия на територията на областта и оценка на въздействието им върху населението и стопанството. Актуализирани са аварийните планове на потенциално опасните водни обекти и  плановете за защита при бедствия и аварии на 49 обекта. Изградена е GPS система за наблюдение на спасителните автомобили и насочване към мястото на инцидентите.