Фанфари и възрожденски театър посрещнаха “Голямото четене” в Търговище
Фанфари и възрожденски театър посрещнаха “Голямото четене” в Търговище / Диляна Стойчева
Атрактивно бе посрещната днес пътуващата библиотека на “Голямото четене” в Търговище. Фанфари огласяваха площада пред регионална библиотека “Петър Стъпов” в града. На тях свиреха ученици от І ОУ “Хр.Ботев”. Присъстваха и младежи от театралния състав “Искра любородна” към ІІ СОУ “Н.Маринов”, облечени в характерни за времето, пресъздадено в “Криворазбраната цивилизация” костюми. Техни съученици и учители свиреха на цигулки възрожденски песни. Младежи от І СОУ “Св.Седмочисленици” пък бяха изработили плакати – единият от тях включваше правила за пазене на книгата.

Ученици от всички училища бяха дошли да се включат в кампанията. Те прочетоха част от свои любими произведения и отправиха пожелания към четящите си връстници. Председателят на сдружение “Светлина и за нас” разказа за проект на организацията, по време на който литературни произведения са били озвучени и записани на компакт дискове, а по-късно подарени на регионалната библиотека, за да могат да ги ползват незрящи хора, обичащи книгата.

И деца и възрастни носеха книги с послания, които размениха в пътуващата библиотека за предпочитани заглавия.

Четири третокласнички споделиха пред микрофона на “Дарик” какви послания са открили в книжките, които са взели от пътуващата библиотека на “Голямото четене”. Чуйте в прикачения файл: