То е заплашено да изчезне заради климатичните промени - липсата на дъждове съчетани с изключително горещото време
Шуменското езеро, намиращо се в Североизточна България, е заплашено да изчезне заради климатичните промени - липсата на дъждове съчетани с изключително горещото време.

БГНЕС

Само за последния месец нивото на водата в него е намаляло катастрофално. Местен жител, който е отраснал в град Шумен и познава водоема през годините, сподели, че никога не се е случвало подобно нещо с любимото му езеро.

Заради сушата: Община Севлиево въвежда режим на водата

„Водата сякаш се е изпарила и в момента виждате тинята. И това само за един месец. Никога преди не съм виждал дъното на езерото“, каза той.

БГНЕС

Шуменското езеро е едно от предпочитаните места за любителите на риболова, но ако така продължава едва ли те ще могат да го практикуват.

БГНЕС

Безводието заплашва не само рибния свят, но и други негови обитатели. Шуменското езеро е любима дестинация и за редица птици, сред които сиви чапли, корморани и гмурци, които обичат да зимуват тук.

При тази ситуация не е ясно тяхното бъдеще. Т.е. виждаме пред очите ни как е поставено на карта оцеляването на цялата екосистема, свързана с това езеро.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС