Европейските термини са познати на хората от Търговищкo, показва анкетно допитване
Европейските термини са познати на хората от Търговищкo, показва анкетно допитване / ОИЦ-Търговище, архив

Европейските термини са познати на хората от Търговищка област. Това показва анкетно допитване на Областния информационен център /ОИЦ/, съобщи Денислава Атанасова, експерт в институцията.

Какво са: споразумението за партньорство; европейски проект; бенефициент и социално включване? Това са били част въпросите, на които жители на областта са отговаряли по време на откритите приемни на ОИЦ. Анкетното допитване е част от националната кампанията „Какво знаем за Споразумението за партньорство", проведи от 28 май до 12 юни от мрежата от 27 информационни центъра за популяризиране на Кохезионната политика на ЕС.

Близо 500 души са преминали през откритите приемни и са посетили информационните срещи в общините на областта. Над 75 на сто от анкетираните са отговорили вярно. Понятията „деинституционализация", „цифрово изключване" и „биоразнообразия" най-често са затруднявали хората. Масово се знае какво е европейски проект, оперативна програма и информационна система за управление и наблюдение, допълни Атанасова.

Инициативата предшества очакваното подписване на Споразумението за партньорство с Европейската комисия. Целта й е да се проследи осведомеността на хората за европейските термини, да се повиши тяхната информираност, както и да се запознаят с акценти от стратегическия документ.